Programul meu electoral – Camera Deputaților
Toate cele de mai jos reprezintă idei și proiecte pe care le voi susține sau propune ca parlamentar în Camera Deputaților.
1. Educație
Educația este primul și principalul punct din programul meu electoral deoarece este cel mai important, fiind unica soluție de termen lung pentru viitorul de succes al României.
Afă mai multe
Profesori
- Deficitul de profesori este una dintre problemele principale din educație, iar creșterea atractivității profesiei prin formare și mentorat inițial ar putea fi o soluție modernă și potrivită pentru România. Programul NEST de la Teach for Romania deja dezvoltă această metodă de ani de zile cu succes în mediile defavorizate, fix acolo unde atractivitatea unui post de profesor este cea mai scăzută.
- Formare inițială – actualizarea modalității de formare în domeniul pedagogiei conform lui Jean Piaget.
- Actualizarea procesului de selecție – selecție bazată pe criterii care țin de complexitatea rolului (management, gândire critică, leadership), față de selecția actuală care e bazată pe nivel de cunoștințe. Practic sistemul consideră că un profesor este potrivit dacă trece examenul de titularizare, nu dacă construiește și relații puternice cu copiii.
- Elevi
- Mecanisme de sprijin pentru familiile defavorizate – din păcate, sistemul de sprijin pentru familiile defavorizate din România nu a fost perfect până acum, dovada și existența acestora. Dacă începem chiar acum să investim într-un astfel de program, abia după 20 sau 30 de ani se va simți o diferență, în viitoarele generații. Programele politice cu termen lung nu au fost niciodată în vizorul politicienilor pentru că nu aduc rezultate rapid, dar acestea reprezintă cu adevărat schimbarea treptată și regenerativă.
- Actualizarea și introducerea unor materii elementare pentru elevul european – dezvoltarea materiilor de educație civică și antreprenorială. Introducerea educației juridice, de sănătate, financiară și de bune maniere.
- Consiliere școlară reală și aprofundată pentru elevii care au nevoie de astfel de susținere, mai ales pentru cei care provin din medii dezavantajate sau din anturaje urbane problematice. Prin această consiliere specializată, care ar avea nevoie de mai multe investiții și psihologi, ar putea încheia ciclul violenței juvenile și, astfel, punând capăt violenței domestice în familiile din România.
- Sistem educațional
- Curriculum modern care se bazează pe studii transversale.
- Mecanisme funcționale de evaluare independentă a competențelor profesionale și un sistem de recunoaștere pentru echivalare.
- Reactualizarea manualelor școlare. De exemplu, manualele de istorie ar putea fi actualizate, punând accent pe ultimii 200 de ani, care reprezintă cea mai importantă perioadă pentru România.
- Sprijinirea sistemului educațional prin digitalizarea procesului educațional, inclusiv în mediile dezavantajate – implică tablete de lucru moderne pentru elevi, table inteligente și accesul la o bază de date universală.
- Modernizarea instituțiilor de învățământ, în special în mediile vulnerabile, cu un prag minim de igienă și funcționalitate.
- Administrație școlară
- Sprijin personalizat pentru școlile din mediile vulnerabile, adică o rută de finanțare personalizată în funcție de nevoi funcționale, culturale, etnice sau zonale.
- Descentralizare școlară
- Adaptarea rutei de titularizare – acces la postul de profesor fără titularizare acolo unde este o nevoie urgentă, astfel contribuind la scăderea imediată a abandonului școlar.
- Realizarea unui program modern de leadership și management pentru directorii sau aspiranții pentru funcția de director, astfel direcționând conducerea instituțiilor de educație către performanță sau competențe și mai puțin de alegerea politică a acestora.
2. Transparență și simplificare birocratică
Simplificarea proceselor birocratice prin folosirea instrumentelor moderne și tehnologice este un pas către o țară fără cozi, mai transparentă, în care ne putem rezolva problemele mai ușor.
Află mai multe
- Atingerea unui prag minim de digitalizare în instituții – pentru procedurile simple să existe alternativa digitală, fără să existe nevoia de deplasare la ghișeu, aerisind astfel sistemul birocratic.
- Transparentizarea presei influențată financiar de politicieni – rapoarte anuale ale redacțiilor și agențiilor de presă, doar cu veniturile de la stat.
- Reducerea costurilor din aparatul administrativ al parlamentului prin parteneriate cu companii locale – de exemplu, în cazul în care un politician nu are nevoie de un anumit prag de siguranță (cum este președintele), să folosească o mașină low-cost pusă la dispoziție de stat, prin parteneriat cu Dacia.
3. Protejarea naturii
Ecologizarea este un proces important la care toate țările lumii trebuie să participe în mod activ. România și județul Vâlcea își pot asuma un rol important în acest proces, participând activ în protejarea râurilor, pădurilor și mediului înconjurător de care suntem atât de atașați.
Află mai multe
- Îmbunătățirea acțiunilor de ecologizare prin administrațiile teritoriale.
- Actualizarea campaniilor de awareness pentru ecologizare.
- Îmbunătățirea sistemului SGR cu aparate mai performante, care să permită procesarea rapidă a ambalajelor de băuturi.
- Eficientizarea unui sistem de monitorizare al tăierilor de lemn, cum este aplicația Inspectorul Pădurii.
- Reciclare reală separată obligatorie, măcar pentru atingerea pragului minim european.
- Sisteme de colectare și sortare moderne în fiecare județ din țară.
4. România europeană
O Românie mai europeană este o Românie mai puternică. Asumarea poziției atât de importante ca membru din Uniunea Europeană prezintă românilor numai avantaje, reușind să propulseze viitorul țării în lumea europeană – un epicentru cultural și intelectual.
Afă mai multe
- Susținere pentru tinerii antreprenori – găzduirea acestora cu cheltuieli minime pentru o perioadă limitată de timp în centre de business.
- Promovarea programelor de schimb de experiențe pentru elevii și studenții români, cu destinație internațională. De asemenea, promovarea țării prin susținerea elevilor și studenților străini pentru schimb de experiențe.
- Transport metropolitan – regândirea sistemelor de transport din fiecare județ cu funcționalitate pentru locuitori, dar și pentru turiști.
- Piste de biciclete – atingerea unui prag minim (kilometri) de piste de biciclete pentru fiecare oraș din țară.
- Sprijin impozitare pe venit personalizată
- Încurajarea producției locale pentru o economie circulară.
- Folosirea majoritară a fondurilor europene disponibile, lucru pe care România îl pierde în mod vizibil în fiecare an.
5. Politică de încredere
Politicienii nu reprezintă un reper de încredere în România. Putem schimba acest lucru doar dacă intervenim în lumea politică și ne implicăm activ drept candidați fără probleme legale, cu studii în domeniu și un plan real pentru binele comunităților din țară.
Află mai multe
- Actualizarea sistemului de vot – digitalizarea procedurii de vot, dar și prelungirea termenului de numărare a acestora. 9 iunie 2024 a fost un exemplu suficient de potrivit privind necesitatea regândirii sistemului de vot.
- Reintroducerea celor două tururi de alegeri pentru alegerile locale.
- Actualizarea sistemului salarial pentru ștatul de funcții din administrație și reducerea numărului de angajați în instituțiile zonale ale statului acolo unde nu este nevoie, după o analiză clară la nivel zonal și central.
- Fără pensii speciale pentru politicieni.
- Sancționarea reală a încălcării legii campaniei electorale – afișe distribuite ilegal, mituirea angajaților din administrații cu mărire de salarii înainte de alegeri, folosirea inteligenței artificiale, sancționarea partidelor care folosesc conturi false pe rețelele de socializare.
- Reducerea numărului de parlamentari – Parlamentul European are un număr dublu de politicieni față de Parlamentul României. Totuși, 19 milioane de români sunt reprezentați de 406 parlamentari, iar 375 de milioane de europeni sunt reprezentați de 706 europarlamentari.
- Actualizarea sistemului de concursuri pentru funcțiile publice – introducerea unei părți terțe care se ocupă de concursurile de angajare.
6. Sprijinirea categoriilor sociale vulnerabile
Persoanele vulnerabile au nevoie de sprijinul nostru pentru a trăi o viață suficient de stabilă într-o țară europeană precum România.
Află mai multe
- Sprijinirea familiilor din medii defavorizate prin programe de educație pentru copii și centre de educare specializate pentru adulți.
- Sprijinirea bătrânilor singuri printr-un program național subordonat unui minister, care are în atenție cazurile de vârstnici fără ajutor.
- Sprijinirea etniilor diverse din România cu programe adaptate cultural. De exemplu, pentru susținerea rromilor din comunitățile dezavantajate este imperativ ca formatorii educaționali să cunoască limba romani și să dețină uneltele necesare de adaptare în cultura acestora.
- Sprijinirea persoanelor care suferă de deficiențe fizice sau mintale prin adaptare instituțiilor publice, dar și a tuturor zonelor subordonate statului (trotuare, străzi, metrou, piscine, autobuze, etc.) cu metode moderne care să simplifice viața acestora.
7. Protejarea și promovarea Patrimoniului Cultural
Vâlcea și România reprezintă repere importante din cultura Est-Europeană, astfel este necesară o atenție specială pentru protejarea și promovarea Patrimoniului Cultural.
Afă mai multe
- Recuperarea și renovarea clădirilor/terenurilor de interes cultural/patrimoniu care aparțin României.
- Un buget pentru susținerea renovării clădirilor care sunt importante din punct de vedere istoric sau cultural pentru România, în cazul deținerii de către persoane fizice.
- Toți elevii să aibă CULTURE-PASS săptămânal cu intrare gratuită la evenimentele culturale organizate de stat.
8. Susținerea tinerilor
Tinerii reprezintă cea mai bună investiție de viitor pe care o putem avea în România.
Află mai multe
- Investirea interesului academic în crearea unor centre universitare în orașele mici, adică programe de educație superioară pe anumite specializări. Exemplu: un centru universitar la Râmnicu Vâlcea în domeniul IT.
- Facilități de cazare pentru tinerii care studiază sau care sunt debutanți pe piața muncii pe o perioadă determinată.
- Dezvoltarea unor HUB-uri publice pentru a încuraja tinerii în activități sociale, în dezvoltarea unor mici afaceri sau cu scop educațional.
- Facilitarea accesului ONG-urilor către fonduri naționale sau europene pe diverse subiecte, de exemplu: educație non-formală, protejarea naturii, acțiuni de susținere a persoanelor vulnerabile sau altele asemenea.
9. Sport
O viață sportivă înseamnă o viață mai lungă, mai calitativă, mai fericită și mai sănătoasă.
Află mai multe
- Sport accesibil prin baze sportive construite cu fonduri europene și susținute prin fonduri locale – România fiind pe ultimele locuri în UE privind activitatea fizică în rândul cetățenilor (exemplu bază sportivă Gheorghieni – Cluj).
- Atingerea unui prag minim de baze sportive publice în regiuni, cu fonduri de la Guvern sau de la Uniunea Europeană, susținute prin administrațiile locale.
- Programe naționale de conștientizare a importanței activității fizice în viața de zi cu zi.
- Îmbunătățirea programei școlare privind materia „Educație Fizică și Sport” ca prioritate în dezvoltarea copiilor.
- Sprijinirea școlilor din mediul rural pentru a avea un minim de facilități sportive.